„Продължаваме промяната“ сезира ДАНС заради дълга на ТЕЦ „Варна“ към „Булгаргаз“

0

ПП „Продължаваме промяната“ подаде сигнал в ДАНС за възможно престъпно деяние срещу енергийната и съответно националната сигурност на България, съобщават от формацията.

В периода януари – април 2022 г., по договора на обществения газов доставчик „Булгаргаз“ с ТЕЦ „Варна“ за доставка на природен газ, подписан по време на управлението на ГЕРБ, ТЕЦ „Варна“ не плаща доставени количества на стойност над 37 милиона лева, посочват от партията.

„Припомняме, че „Булгаргаз“ е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ „Варна“ дълги години беше сред производствените обекти, на които държавата възлага функции като „студен резерв“ или на производство на електроеенергия за балансиране на системата. По време на управлението на ГЕРБ държавата предостави на почетния председател на ДПС Ахмед Доган кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ „Варна“ за безвъзмездно ползване до 2054 г. При встъпване в длъжност на редовното правителство задълженията на ТЕЦ „Варна“ вече бяха достигнали над 30 млн.лева, трупани с години“, казват от „Продължаваме промяната“.

В писмото им се казва още, че ръководството на „Булгаргаз“, назначено от кабината „Петков“, е предприело правни действия срещу длъжника, като съдът допусна всички представени писмени доказателства.

Процесът, обаче, е стопиран от следващото ръководство на „Булгаргаз“, назначено от служебното министерство на енергетиката.

В сигнала към ДАНС „Продължаваме промяната“ алармира за драстична промяна в поведението на „Булгаргаз“ в съдебния процес.

Първо, дружеството не се възползва от възможността, дадена от съда, да иска неприсъствено решение. Второ, не изпраща и процесуален представител, с което пропуска възможността да направи последни доказателствени искания във връзка с доклада. Трето, настоящият директор на „Булгаргаз“ Деница Златева подава молба да не бъде даван ход делото.

Няма данни и за поискано обезпечение на иска, което поставя в риск събираемостта на дължимите вземания.

„С бездействията си дружеството се лишава от възможност за бързо осъждане на ТЕЦ „Варна“ и набавяне на значителни средства в „Булгаргаз“, липсата на които и министър Росен Христов, и изпълнителният директор Деница Златева, са подчертавали многократно. Бездействията означават, че делото ще се гледа по общия ред, ще може да бъде обжалвано от страните и да се проточи в продължение на години, през които „Булгаргаз“ няма да има достъп до дължимите около 40 милиона лева. Считаме, че със своето бездействие настоящият изпълнителен директор на дружеството потенциално е нанесъл вреди на националния интерес, евентуално в полза на ТЕЦ „Варна“, както и че има основание да се извърши проверка от ДАНС“, посочват от ПП.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече