След санкциите: Русия губи по 160 млн. евро на ден заради ограничения износ на петрол

0

Приходите на Русия от износ на изкопаеми горива се сринаха през декември, сочи нов доклад, което може значително да възпрепятствайки способността на президента Владимир Путин да финансира войната в Украйна.

Забраната за вноса на руски петрол в ЕС и наложеният таван на цените от 60 долара за барел струват на Русия 160 милиона евро на ден, но допълнителните мерки могат да умножат щетите върху Кремъл.

Това се посочва в доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), оповестен в сряда.

CREA е независм финландски мозъчен тръст.

Тъй като санкциите и разходите за военната инвазия в Украйна оказват влияние върху икономиката на Русия, страната е по-зависима от всякога от приходите от износа на изкопаеми горива, се посочва в анализа.

Същевременно ЕС предприе масивни стъпки през последната година, за да прекъсне зависимостта си от вноса на горива от Русия и да прекрати финансирането на непредизвиканото и незаконно нападение на Кремъл срещу Украйна и Европа.

Краткосрочните свръхпечалби, генерирани за Русия от изключително високите цени на изкопаемите горива през 2022 г., започват да се изчерпват, отчасти поради намаляването на потреблението на изкопаеми горива, предизвикано от високите цени.

Следователно по-нататъшни съкращения на приходите на Кремъл ще отслабят съществено способността на страната да продължи агресията си и да помогне за прекратяването на войната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече