Заместникът на Гешев: Репресират го, мачкат конституцията с кални ботуши!

0

Прокуратурата ще сезира Конституционния съд, ако всички предложения, свързани с дейността на държавното обвинение и ръководството й бъдат одобрени от депутатите. Това обяви в парламентарните кулоари зам.-главният прокурор Борислав Сарафов преди заседанието на правната комисия. Той уточни, че има много забележки по текстовете.

„Намирам основната част от предложените текстове за крайно противоконституционни. Не само аз, колегите, с които говоря, считат, че това е открит опит за овладяване на съдебната система и отстраняване както на главния прокурор, така и на председателите на ВКС и ВАС. Надявам се да не е така и подбудите за това да се дължат на недотам добро познаване на закона, а не на подобни мисли“, заяви Сарафов. Според него приемането на тези текстове ще е „открито потъпкване с кални ботуши на Конституцията“.

Сарафов смята, че с текстовете ще се даде възможност главният прокурор да бъде отстраняван и без да има достатъчно доказателства за обвиненията срещу него. „Имам опасението, че още в първите дни, ако подобен законопроект бъде приет, ще последват поне 70-80 сигнала, всеки от които ще е основание за наказателно производство, дори да няма фактология и доказателства“, предупреди заместникът на Иван Гешев.

„Главният прокурор не е безотчетен, той се отчита и пред парламента с доклади и изслушвания, има и механизъм за търсене на отговорност, това го казват и последните конституционни решения“, настоя Сарафов. И припомни редицата органи, чиито мандати са изтекли, а НС още не е попълнил квотите си.

„Не съм против да има механизъм за разследване на главния прокурор, желая да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, но механизмите трябва да бъдат коректни и законосъобразни, не могат да бъдат саморазправа. Не могат да се приемат текстове с презумпцията, че който и да бъде избран за главен прокурор, априори е престъпник и трябва да започне саморазправа и да бъде поставен под натиск, включително политически“, добави Сарафов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече