Освободиха бивши руски затворници, воювали в Украйна

0

Първата група руски затворници, на които беше предложена амнистия в замяна на участие в боевете в Украйна, бе освободена, съобщи ръководителят на група наемници, която ги е наела, предаде АФП.

Видео показва Евгений Пригожин, шеф на групата „Вагнер“, да говори с група мъже със замъглени лица, някои от тях ранени.

„Вие изпълнихте договора си. Работихте почтено, с достойнство“, каза Пригожин във видеото, публикувано днес от руската информационна агенция РИА Новости.

По думите му мъжете „трябва да бъдат третирани с дълбоко уважение от обществото“ след приключване на шестмесечните договори, които им бяха предложени, за да получат свобода.

„Не пийте много, не употребявайте наркотици, не изнасилвайте жени, не правете лоши неща“, казва още Пригожин, който е съюзник на президента Владимир Путин.

Бойците на „Вагнер“ са в челните редици на офанзивата на Москва в Украйна, отбелязва АФП.

За присъствие на групата се съобщава в конфликтни зони, включително Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република.

През септември се появи видео на плешив мъж, силно приличащ на Пригожин, в двора на затвор, който предлага договори на затворници, за да се бият в Украйна.

„Ако пристигнете в Украйна и решите, че не е за вас, ние ще приемем това като дезертьорство и ще ви застреляме. Имате ли въпроси, момчета?“, каза мъжът.

„Никой не се предава“, каза още той и добави, че новобранците трябва да носят гранати в случай на залавяне. „Ако умрете, тялото ви ще бъде изпратено на мястото, което сте записали във формуляра.“

АФП отбелязва, че не е била възможна проверка дали мъжът на видеото е Пригожин, но неговата компания „Конкорд“ не е отрекла, че това е той.

„Разбира се, ако бях затворник, щях да мечтая да се присъединя към този приятелски отбор, за да мога не само да платя дълга си към Родината, но и да го платя с лихвите“, цитира думите му „Конкорд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече