Очаква се спад на сделките с имоти през 2023 г.

0

Няма балон на пазара на имоти в България, заяви пред БНР председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. 

„Цените във всеки един свободен пазар са нормални. Те са такива, каквито предполага основният закон на пазара – търсенето и предлагането“.

Този закон действа и на бългаския пазар, категоричен е той и добави: „Това е един от най-конкурентните пазари. На него участват много институционални играчи. Пазарът е напълно логичен и нормален“. 

Очакванията на Ганев за следващата година са за по-балансиран пазар, на който всеки от участниците да има повече време и възможности да обсъди своите възможности и да вземе правилното решение за своето семейство. 

Той определи като легенди това, че цените на имотите у нас са на същите равнища като тези в столиците на най-развитите икономики в Европа

„Ние сме на последно място от Балканския полуостров по цени. Това са легенди в социалните пространства, които не са доказани“.

По думите му в последните години е имало наслагване на много фактори, които са затвърдили високия интерес към жилищния пазар и то не само в България. 

Очакванията за 2023 г. са сделките да намалеят, отбеляза Добромир Ганев:

„Очакваме охлаждане, очакваме балансиране, очакваме по-разумен пазар. /…/ Първо трябва да говорим за спад на ръстовете. През 2022 г. имахме рекорд на жилищните индекси на цените – с около 15-16% ръст във второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Очакваме първо спад на ръстовете – вероятно от 15 ще паднат на под 10%. Вероятно още в първото тримесечие на тази година ще видим в някои градове и спадове както в сделките, така и на цените, но това едва ли ще важи за всички райони на страната“.

Специалистът предупреди потребителите да бъдат внимателни с покупките на зелено

„Рисковете не са много големи за нашия сектор, но въпреки всичко трябва да бъдем внимателни“, каза в заключение Ганев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече