Китарист и футболистки получават рицарски звания

0

Легендарният китарист на групата „Куин“ Брайън Мей и футболистки от националния отбор на Англия, спечелил европейското първенство през 2022 година, ще получат рицарски звания, след като попаднаха в традиционния новогодишен списък на монарха на наградените.

За първи път Чарлз Трети в качеството си на монарх подписа списъка на получаващите почетни титли и звания за заслуги към Обединеното кралство.

В него веднага се набива на очи наличието на част от състава на женския отбор по футбол, постигнал историческа титла на европейското първенство. Капитанът на отбора Лиа Уилямсън ще получи Орден на британската империя, а съотборничкитe ѝ Луси Бронз, Бет Мийд, която по-рано бе обявена за спортист на годината, и Елън Уайт получават малко по-ниска степен на същия орден.

Най-разпознаваем сред наградените несъмнено е Брайън Мей, който по време на Златния юбилей на Елизабет Втора, починала по-късно, изсвири химна God Save The Queen на покрива на Бъкингамския дворец.

Музикант, астрофизик и защитник на хуманното отношение към животните, Брайън Мей получава рицарско звание за заслуги към музиката и благотворителна си дейност.

Списъкът е дълъг. В него попадат също художникът Грейсън Пери и високопоставени дипломати, които бяха в авангарда на отпора на Обединеното кралство срещу войната в Украйна, като посланичките в Киев и Москва – Мелинда Симънс и Дебора Бронерт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече