Двама полицаи обвинени за подкуп при катастрофата със загинал французин

0

Полицаите Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-то районно, които са ескортирали Димитър Любенов преди катастрофата на Околовръстното, при която загина французин, вече са обвиняеми. Малински е обвинен за получаване на подкуп, съобщи БНТ.

Обвиненията са повдигнати сега, защото разследването срещу двамата полицаи, започнало в края на септември, е приключило. Разследващите са избрали тактиката да повдигнат обвинения, когато са събрани всички доказателства и остава само внасянето на обвинителен акт в съда.

Иначе обвиненията за Малински са три, едното е за получаване на 200 лева от Димитър Любенов с мотива: „за да се почерпи“. Другите две са в съучастие с Любка Гечева, неизпълнение на служебни задължения, т.е. оставили са видимо пияния Любенов да шофира автомобила си, вместо да го задържат и третото – не са оказали помощ на пострадалите в катастрофата, на която са станали свидетели.

Разследването на двамата полицаи започва само четири дни след катастрофата, когато става ясно, че двамата са ескортирали автомобила, шофиран от пияния и дрогиран Димитър Любенов. Наблюдаващият прокурор го възлага на следовател от следствения отдел на Софийската градска прокуратура, а доказателствата срещу двамата са събрани за по-малко от три месеца.

„Двамата полицейски служители са извършили престъпления по служба. Полицейският служител Г.М е привлечен в качеството на обвиняем за три престъпления. Първото престъпление е подкуп, а именно, че е приел сумата от 200 лева от страна на обвиняемия по досъдебното производство за ПТП-то“, заяви Христо Кръстев, заместник градски прокурор на София.

Срещу тази сума Георги Малински не е тествал за алкохол и наркотици видимо пияния Димитър Любенов и е приел ангажимента заедно с колежката си Любка Гечева да го ескортират с полицейския автомобил до дома му. Именно неизпълнението на служебните задължения от страна на Малински и Гечева да задържат Любенова е престъплението, което двамата униформени са извършили в съучастие.

„След като са го спряли и са го видели, че е във видимо нетрезво състояние е трябвало да го спрат да управлява автомобила, да предприемат съответните мерки. А що се отнася до ескортирането, аз смятам, че в случая не могат да ескортират пиян човек и е нарушение на служебните им задължения да го пазят, за да управлява той под влиянието на алкохол и да се стигне до катастрофата“, заяви Илиана Кирилова, градски прокурор на София.

Събрани са доказателства, че полицаите Георги Малински и Любка Гечева са станали свидетели на катастрофа, но нито са уведомили за инцидента дежурните в 6-то районно, нито Спешна помощ, нито са оказали помощ на пострадалите, каквото задължение имат.

Полицаят Георги Малински е предоставил своя телефон и с разрешение на съда е прегледано съдържанието, направена е и експертиза. Няма данни той да се е познавал с Димитър Любенов, не са открити контакти между двамата.

Полицайката Любка Гечева, обаче има телефон от особена марка и той не може да бъде прегледан, без да се предостави кода за достъп. Тя е отказала да го предостави и така данните, че Гечева има отношения с Любенов не могат да бъдат потвърдени, но и не могат да бъдат отхвърлени. Можем да предположим, че тя има какво да крие.

Двамата са отстранени от работа още със започването на разследването срещу тях. Има образувани дисциплинарни производства, според наша информация се очаква те да приключат до края на годината, така че вероятно в последния работен ден на декември ще разберем техните наказания.

Съпругата на починалия французин вече е в родината си, състоянието ѝ се е подобрило и може да бъде разпитана. Издадена е Европейска заповед за разсдване, която е изпратена във Франция, за да бъдат взети нейните показания и изпратени на прокуратурата у нас.

От Франция са изискани и всички медицински документи за нейните травми, за да може да се направи експертиза, която да каже с точност дали нараняванита са средни или тежки. Това е важно, за да се прецизира и обвинението срещу Димитър Любенов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече