Депутат иска съд за Путин заради думата „война“

0

Опозиционен политик от Санкт Петербург е внесъл сигнал в прокуратурата срещу руския президент Владимир Путин за дискредитиране на армията – защото за първи път използвал думата „война“ за нахлуването на Русия в Украйна. „Той нарече войната „война“, цитира поста в Туитър на местния депутат от Санкт Петербург Никита Юферев Der Standard.

От началото на офанзивата на Русия в Украйна, която Кремъл нарича „специална военна операция“ досега хиляди хора в страната са били осъдени за използване на думата „война“.

По време на импровизирана пресконференция в четвъртък Путин заяви: „Нашата цел не е да продължим да въртим колелото на военния конфликт, а да сложим край на войната.“

Макар да смята, че правното действие, което е предприел, няма да доведе до нищо, Никита Юферев, заявява, че все пак действието му е продиктувано от искането да разобличи „фалша“ на системата. „За мен е важно да направя това, за да привлека вниманието към противоречието и несправедливостта на тези закони, които той (Путин) приема и подписва, но с които самият той не се съобразява“, каза Юферев за Reuters.

Искът няма никакъв шанс за правен успех, тъй като наскоро и няколко пропагандисти, свързани с Кремъл, също вече заговориха за „война“, но не последва нищо от това.

Руската съдебна система дори не откри наказуемо престъпление в искането на Антон Красовски от RT, който призова да се изгарят и удавят украински деца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече