ПП се отказват от „брутната МРЗ“, КНСБ: Който пипа клас, пада от власт

0

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини останалите парламентарно представени формации в „политическо лицемерие“. Причината е отказът да подкрепят разглеждането днес на предложените от левицата промени в Кодекса на труда, които предвиждат увеличаване от 1 януари следващата година на минималната работна заплата с 50 % от средната и така тя да достигне 850 лв.

Нинова критикува и решението на Социалната комисия на НС от вчера да се увеличава брутната минимална заплата, в която влиза и „клас прослужено време“, както и бонусите за нощен и извънреден труд, които досега се плащаха над минималната. На брифинг с участието на представители на ПП и КНСБ та посочи:

„Когато от 850 лева се извадят всички тези допълнителни плащания, може да се окаже, че нетният минимален доход на хората ще падне и под сегашния от 710 лева. Това е абсурд“.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов предупреди: „Наистина, в историята е показано, доказано, че който пипа клас, пада от власт. И за това ще се погрижим“.

Макар вчера да подкрепиха предложението на ГЕРБ, днес от ПП декларираха, че се отказват от „увеличаване на брутната минимална заплата“. Искрен Арабаджиев:  

„Предложението за брутна минимална работна заплата има своите аргументи, но в момента не можем да подсигурим, в краткото време да направим адекватна дефиниция, която да е недвусмислена след това. Така че, ние подкрепяме занапред минималната работна да бъде както досега –  основна, върху нея да се начислява класът и всички други постоянни възнаграждения, които имат работниците. Но тя да бъде 50% от средната работна заплата за страната за първите 2 тримесечия на годината“.

От „Възраждане“ подкрепиха БСП. Костадин Костадинов коментира: „Няма такова нещо като „брутна минимална заплата“ – да кажем. И съответно тези опити по някакъв начин да се предотврати вдигането на минималната работна заплата със създаването на нови формулировки в Кодекса (на труда) просто са абсолютно обречени“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече