Липсва адекватна лекарствена политика за 65 000, страдащи от епилепсия у нас

0

Близо 65 хил. са страдащите от епилепсия у нас. Една трета от тях са с тежка форма на заболяването. Данните бяха изнесени на научна конференция на тема „Живот с епилепсия в България”, организирана от Асоциацията на родителите с деца с епилепсия.

Според председателя ѝ Веска Събева най-тежкият проблем, с който тези хора се сблъскват е липсата на адекватна лекарствена политика.

„Съвсем пресен случай, дори за моя син от 527 лева за един месец лекарство от чужбина. Аз не знам кой би могъл да си го позволи, аз също не мога да си го позволявам всеки месец. Нали разбирате, че това е невъзможно и се оказва, че държавата не ни осигурява най-необходимите лекарства – нито скъпи има, нито евтини, нито тези, които спасяват човешки живот

Сега целта на сдружението е медицинските изделия за епилепсия да бъдат включени във финансирания от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) списък. Проблем е и достъпът на хора с това заболяване до пазара на труда, посочи Събева:

„Няма работодател, който да реши да назначи човек с неконтролирана епилепсия“

Към момента у нас работи само един дневен център, в който се полага грижа за страдащи от епилепсия – в столицата. Очаква се през следващата година да бъде открит такъв и в Търговище.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече