ПП и ДБ спрягат различни имена за кандидат за премиер

0

След като беше отхвърлен проектокабинетът на най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ стартира инициативата за съставяне на правителство с втория мандат.

От партията на Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще предложат кабинет на малцинството заедно с „Демократична България“ като вече се спрягат различни имена за кандидат за премиер. 

Очакваният и предварително оповестен председателски съвет, на който от „Продължаваме промяната“ искаха да се обсъдят техните законодателни приоритети като следващите носители на мандат за съставяне на правителство, се осуети. Спорен председателският съвет е бил насрочен за този час от председателя на НС Вежди Рашидов, но отменен заради настояване на ГЕРБ. 

В късния следобед вчера от ПП изпратиха до парламентарните групи писма, озаглавени: „Покана за втори мандат“, в които се очертават следните приоритети – Намаляване на неравенството; Подобряване на условията за бизне; Увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес; Шенген през 2023 и влизане в Еврозоната през 2024 г. и настояване за гласуване в зала на:  а) закона за КПКОНПИ, б) отхвърлянето на промените в Изборния кодекс, в) приемане на предложенията за промени в законите за службите и г) бюджет.

Днес пред медиите съпредседателят на ДБ Христо Иванов, чиято политическа сила е сочена за партньор на ПП за втория мандат, приветства този подход и изброените приоритети, защото, по думите му, това е реалният тест да се формират някакви мнозинства:

„Просто сме в трудна ситуация и трябва да търсим решение и затова колкото и да е трудно да има правителство в този парламент мисля, че отговорното поведение е да опитаме да бъде намерена формулата то да бъде излъчено и че най-реалистичният сценарий е с втория мандат.“

Вече се спрягат две имена за кандидат за премиер. Едното е на Надежда Йорданова от ДБ. Тя обаче категорично опроверга информацията:

„Не, не е обсъждана такава възможоност, премиерът ще бъде посочен от ПП.“

Все по-активно се спряга и името на бившия министър на образованието и депутат от ПП Николай Денков. От ПП не потвърждават на този етап. Лидерът на ДБ Христо Иванов подчерта, че кандидатът за премиер трябва да се излъчи от ПП:

„Логично е кандаидатът за премиер да бъде излъчен от мандатоносителя, за мен е логично лидерите да останем встрани от състава на кабинета и остриетата не трябва да присъстват, тъй като ще бъде толкова трудно функционирането на кабинета лидерите трябва да бъдат тук и ежедневно да осигуряват възможността то да функционира“.

От ГЕРБ категорично заявиха, че няма да подкрепят втория мандат Тома Биков коментира  пред БНР:

„От нас не е искана подкрепа, а и да бъда поискана няма да бъде дадена. Според мен няма да бъда успешен втория мандат, кабинет на малцинството,  защото нито формулата, която се очертава, нито намеренията са сериозни. Според мен, по скоро искад да вдигнат малко пушилка, за да върнат накрая мандата неизпълнен. Аз обаче се надявам те да изпратят формула и персонален състав, структура на правителство, да го внесат в залата и да се гласува, така както направихме ние.“

За ДПС и  Възраждане няма промяна в позицията и няма да подкрепят втория мандат, БСП не виждат вариант за реализиране на мандат на ПП и остават с очаквания за третия проучвателен мандат. 

Тома Биков от ГЕРБ е категоричен, че формацията няма да подкрепи кабинет с втория мандат“.

„От нас не е поискана подкрепа, а и да бъде поискана, няма да бъде дадена. Според мен няма да бъде успешен защото нито формулата, която се очертава, нито намеренията са сериозни. Според мен по-скоро искат да вдигна от малко пушилка, за да върнат накрая мандата неизпълнен. Аз обаче се надявам те да представят и формула, и персонален състав, и структура на правителство, да го внесат в залата и да се гласува – така, както направихме ние“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече