Френската полиция се готви за безредици след полуфинала на световното

0

Полицията във Франция се подготвя за полуфинала на световното първенство по футбол на националния отбор на „петлите“ срещу Мароко след сбивания и редица инциденти в страната, последвали четвъртфиналната победа на Мароко над Португалия с 1:0 през миналата седмица.

Около 10 000 униформени служители ще бъдат мобилизирани в цялата страна, от които 5000 ще бъдат командировани в района на Ил дьо Франс около Париж и около 2200 в самата столица, което е двойно повече от осигурените от властите полицаи за предишните ключови мачове от Световната купа, каза вътрешният министър Жералд Дарманeн по телевизия France 2.

„Нашите марокански приятели, както и френските фенове, са добре дошли да организират парти и нашата работа не е да ги спрем да празнуват…но това ще трябва да стане при осигурени максимално добри условия за сигурност“, каза още Дарманeн.

Сблъсъци избухнаха в Париж на 10 декември вечерта, след като Мароко се наложи над Португалия, тъй като празнуването на победата с развяване на знамена, песни, танци скоро се превърна в насилие по улиците. Хулиганите счупиха витрини на магазини, принуждавайки униформените служители за борба с безредиците да използват сълзотворен газ.

Мароко е бивша колония на Франция в Африка и в страната живее голяма мароканска диаспора, концентрирана главно около Париж и крайбрежието на Средиземно море.

Въпреки че във Франция не съществуват данни за етническа принадлежност, според оценките броят на франко-мароканците и мароканците, живеещи в страната, е около 1 милион.

Дарманeн каза, че булевард „Шан-з-Елизе“ в Париж, който често е сборна точка за спонтанни спортни тържества, както и за демонстрации, няма да бъде затворен в сряда. Той обаче добави, че това може да стане в неделя вечерта след финала на Световното първенство в Катар.

Префектурата на полицията в Париж съобщи, че силите за сигурност ще се съсредоточат върху района около Шанз-Елизе, за да предотвратят вандализъм и агресия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече