Задържаха 14 мигранти в частна линейка край Бургас

0

14 мигранти от Сирия, Либия и Тунис са задържани в частна линейка от екип на бургаската Жандармерия край средецкото село Драка. 

Шофьорът на линейката е 31-годишен мъж от София. Той е бил облечен като фелдшер. Целта е била да бъдат заблудени полицейските служители при осъществяване на проверка. Това каза директорът на бургаската полиция ст. комисар Калоян Калоянов. Според него, това е първият курс на линейката при превозване на нелегални мигранти.

Специализираният автомобил е бил оборудван с медицинска апаратура и синя сигнална лампа, която не е била включена. Той е купен преди месец от автокъща, от фирма, регистрирана от шофьора преди месец.

„Фирмата няма дейност и не се занимава с медицински услуги. Той е закупен от София. Целта е да се използва точно за този вид престъпна дейност“, информира ст. комисар Калоянов. 

Тя е тръгнала от София до район около Малко Търново, където са качени мигрантите. 

„Екипът на жандармерията спира автомобила не случайно, а след оценка на анализ на риска“, каза ст. комисар Калоянов. 

Срещу шофьора вече е повдигнато обвинение за трафик на мигранти, заяви административният ръководител на Районната прокуратура Мария Маркова. 

„Законодателят за този вид престъпление предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба от 5 000 до 20 000 лв. Към момента, шофьорът е с придявено обвинение. Взета му е мярка „задържане под стража“ до 72 часа.

Предстои да му бъде повдигнато и второ обвинение за управление на автомобил след употреба на наркотични вещества. 

Очаква се Районната прокуратура в Бургас да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече