Бизнесът е против предложението на БСП минималната заплата да е 50% от средната

0

Националния съвет за тристранно сътрудничество разглежда предложението на БСП минималната работна заплата да бъде 50% от средната брутна за страната за предходните 12 месеца. Министерството на труда и социалната политика и Министерството на финансите са против предложението. Бизнесът също отхвърля промяната. Предложението среща подкрепа единствено от синдикатите.

БСП предложи минималната работна заплата да е половината от средната работна заплата за страната след като стана ясно, че минималната заплата остава замразена на сегашното ниво от 710 лв.

„При 710 лева минимална работна заплата, реално от работника или служителя се получават 549 лева след удръжка върху доходите, а линията на бедност за следващата година ще е 504 лева, тоест хората, които работят на минимална работна заплата, ще са на 45 лева над новата линия на бедност. Кой ще обясни, че работят, но са работещи бедни, защото минималната работна заплата не им осигурява достоен живот?“

Това каза бившият социален министър и настоящ народен представител от БСП Георги Гьоков.

Според бизнеса минималната работна заплата трябва да се определи по механизъм, договорен със синдикатите, а не предлаган от депутатите.

„В 22 от общо 27 области в страната, средната работна заплата е под 1500 лева. В осем области в страната средната работна заплата е под 1300, а в пет – под 1200. Приемането на минимална работна заплата от 850 лева ще доведе до това, че средната работна заплата, отнесена към минималната работна заплата в тези пет области ще бъде 71 процента“, поясни Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

Единствено синдикатите подкрепиха предложението на БСП:

„След като бъде направена тази първа стъпка, ние можем да направим останалото – да уговорим минимални работни заплати по икономически дейности – нещо, което безуспешно се опитваме да направим 4-5 г., ако не и повече“, заяви Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече