ГЕРБ ще работи за съставяне на редовно правителство, дори да не участва в него

0

По-осезаема е възможността за конструктивно поведение и редовен кабинет в рамките на този парламент. Това заяви пред БНР Росен Желязков, който е заместник- председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ.

„Положението е по-оптимистично, отколкото беше преди двайсетина дни. При тази подредба, в която няма ясно изразено мнозинство, наративът е важен. Преди година се говореше, че ГЕРБ не трябва да е във властта, а сега се казва, че трябва да поеме отговорност. Ние ясно заявяваме, че трябва да има редовно правителство и ще работим за това, дори да не участваме в него. Без такова, този парламент ще функционира до края на тази година. В най-тежкия момент държавата ще остане без орган, който може да приема съществените закони за развитието на страната“.

ГЕРБ ще предложи правителство, но държи да има ясна политическа подкрепа, заяви Желязков.

„Широката парламентарна подкрепа е въпрос на политическа отговорност. Следващият редовен кабинет трябва да има програма с ясен хоризонт на действие и той трябва да е поне до следващите местни избори“.

Президентът успокоява, а не бави процедурите, смята той.

„Политическите партии имат време да говорят за бъдещето, а не за миналото. Когато получим мандата, ще проведем разговори с всички около програмен формат. Ако не получим подкрепа от ПП и БСП, тогава възможността да не се стигне до гласуване в зала не е малка. Отиваме на втори мандат, където ние няма да дадем нашата подкрепа. Политическата логика обаче диктува да не казваме никога. Ако ПП балансират своите виждания в политически аспект към ГЕРБ и по отношение на публичните финанси при управлението на страната, може да говорим за подкрепа на правителство с втория мандат. Стават чудеса, особено преди Коледа“.

Третият мандат би предопределил посоката на политическите разговори, обясни Желязков.

„Ние бихме дали подкрепа при няколко условия. Държим на устойчивост на социалните политики и преминаване през трудния период, както и да има ясно фокусирана подкрепа за уязвимите групи, а не под общ показател. Разходите трябва да се управляват разумно. Важна е посоката и усилията за влизане в еврозоната и Шенген. Не просто като постигане на конкретна дата, а за облекчаване на лихвения натиск, който предстои. Трябва да има разумно управление на бюджетното салдо. От това зависи нашата подкрепа“.Ние разчитаме на прогнозите, които Министерството на финансите и БНБ правят за следващата година, а ПП говорят за оптимистични сценарии, които се наричат произволно боравене с числа, обясни Желязков едно от основните разминавания на ГЕРБ с втората политическа сила.

„За 2023 година прогнозите са за ръст с едва 1%, дължащ се на световните процеси. Тази тенденцията очертава и консервативния вариант. Но това не обрича третия мандат“.

Грехота ще  е да се прекрати работата това НС, смята Желязков.

Политическа наивност е да се правят нови опити и избори. Този парламент работи добре. Структурира се бързо и прие правилника“.

Един служебен кабинет не може да внася предложения за дългосрочни политики, обясни той.

Удължителният бюджет означава да се изпълняват всички влезли в сила нормативни актове, които предвиждат допълнителни бюджетни средства. Ние не просто ще изпълняваме бюджета за 2022 година, а и онези политики, предвидени за 2023 година с тяхното увеличаване. Това означава увеличение на пенсиите и други. Временното удължаване на бюджетната рамка гарантира допълнителните разходи. Няма как парламента да направи един предизборен сватбарски бюджет, за който да не е ясно от кого ще се изпълнява и  как ще се финансира. Това крие риск държавата да се окаже в неплатежоспособно състояние“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече