Правителство или избори? Президентът пита „Възраждане“ на „Дондуков“ 2

0

Консултациите са важни, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре – и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство, посочи президентът в началото на консултациите с представителите на „Възраждане“.

Както знаете държавният глава провежда разговори с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание, съгласно Конституцията, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

„Можем да подкрепим всяка една политическа партия в този парламент, която споделя основните виждания, които ние от „Възраждане““ смятаме за основополагащи. Направихтме кръг от консултации по много важен въпрос – запазване на българската валута“, заяви от своя страна Костадин Костадинов.

Той посочи, че разговори могат да водят, а и вече ги водят, но е важен въпросът: Какъв е резултатът от тях?

„До голяма степен всички повтарят това, което искат да чуят техните избиратели. Задачата за съставяне на кабинет е най-важната пред НС. Имаме волята да работим в тази посока. Имаме и готов състав на кабинет, ако стигнем до трети мандат, сме готови да го поискаме от Вас, но решението е ваше“, обърна се Костадинов към Радев.

„По отношение на първия мандат, можем да водим разговори, след като той бъде връчен, но ще отстояваме позициите си, защото „Възраждане“ е изключително предвидима политическа формация. Готови сме да водим разговори, готови сме да защитаваме политики“, категоричен бе той

Вчера лидерът на „Възраждане настоя, че най-доброто решение за България сега са нови избори.

Той припомни условията, при които от партията му би подкрепила мандат за правителство на друга партия – референдум за членство на България в еврозоната, да не се купуват нови „хартиени самолети“ от САЩ, да не се предоставя въоръжение за Украйна, както и страната ни да организира действия, с които да започне поетапно предоговаряне на членството си в Европейския съюз.

Президентът Румен Радев вече проведе консултации с ГЕРБ – СДС, „Продължаваме Промяната“ и ДПС. Наред е срещата с БСП, но няма яснота кога ще е тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече