Задава ли се зима на социално недоволство в България?

0

Задава ли се зима на социално недоволство в България и колко още може да понася изтънелия потребителски джоб на българна – затова ще стане дума в следващите минути. Ще „замръзне“ ли бюджета за работещите бедни и ще направи ли отново разлика между по-финансираните и по-забравените сектори. А пред щандовете в магазина всички сме еднакви.

Според официални данни поскъпването на основните храни за една година е с близо 30%, при това на едро. В магазина цените са още по-големи, а синдикатите говорят вече за лична инфлация и натиск върху потребителския джоб, който достига 45 на сто.

Въпреки задържането на цените от началото на месеца, най-драстично е увеличението им при млечните продукти. Сиренето и кашкавалът се предлагат на шокиращи цени до 35 лева.

„Това са неоправдани ценови равнища, продиктувани от нелоялни търговски практики“, коментира изпълнителният директор на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Той препоръча потребителите да не стимулират с покупка подобен род практики.

По думите на Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ клиентите не могат вече да поемат поскъпването дори само на продуктите от първа необходимост:

„47% от осигурените лица в България получават брутен доход до 1000 лева, което е около 1,2 млн. души. 1320 лева са необходими за издръжката на човек, ако живее сам“.

Хората ограничават покупките си и внимателно следят месечните си разходи, но често няма от какво да се откажат, твърди финансистът Десислава Николова. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече