Жителите на Киев разказват как се живее без ток

0

Кметът на Киев Виталий Кличко предупреди жителите на украинската столица да бъдат в готовност да я напуснат в случай на пълно спиране на електричеството, отоплението и водата в града.

Около 40% от украинската енергийна система е повредена или разрушена от руските удари. Как живеят в Киев при режим на тока – историята на семейството на писателката Ирен и физика Игор.

Киев потъва в мрак. Ирен пали свещите, а съпругът ѝ Игор включва челника. Часът е малко след 6 вечерта. По план токът спира в северния квартал на украинската столица, където живее семейството.

След 10 октомври украинската електрическа система беше тежко засегната от руски удари, насочени срещу ключова инфраструктура, съобщи БНТ.

„Ако не беше война, животът на свещи щеше да е истински романс. Като живот на село, където ставаш с изгрева и лягаш по залез слънце“, заяви Ирен Рождобудко, жителка на Киев.

Тъмнината не пречи на Ирен да приготви салата за вечеря, а основните ястия са съобразени с екстремните условия.

„Готвя нещо, което не изисква хладилник. Сварих зеленчуци – много ги обичаме – картофи, моркови, зеле, цвекло. Правя една порция, за да не се налага да ги съхранявам после“, допълни Ирен Рождобудко.

Истинският проблем за семейството е липсата на интернет.

„С всичко можем да се справим, но Ирен е писателка, а аз съм физик и много от нещата, които правим, са свързани с интернет. Проблемът с прекъсванията е интернет“, коментира Игор Жук, жител на Киев.

Поради невъзможност да подготвя лекциите си и да общува със студентите, Ирен разкрасява кукла, която намерила изхвърлена. И често препрочита закаченото на стената писмо от внуците ѝ, които живеят във Франция.

„Здравейте, бабо и дядо, добре ли сте в Украйна? Ако не сте, елате при нас. Много ви обичаме и ви подкрепяме“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече