Джон Малкович играе в Народния през февруари

0

Световноизвестният актьор Джон Малкович ще се качи на българска сцена на 16, 17 и 18 февруари 2023 г., когато в Народния театър „Иван Вазов“ ще гостува спектакълът „В самотата на памуковите полета” от Бернар-Мари Колтес в постановка на друг театрален колос – руския режисьор Тимофей Кулябин.

68-годишният Малкович е звездата в представлението, а днес от 13.30 ч. бТВ ще излъчи посветения на него документален филм на Георги Тошев „Да срещнеш Джон Малкович в Рига“ от поредицата „НепознатиТЕ“.

Журналистът интервюира големия актьор в латвийската столица преди месеци именно по повод на тамошната премиера на спектакъла. „Буквално час преди да започне премиерата довършвахме разговора с Малкович. Той е много убедителен и мъдър събеседник. Говори увлекателно и емоционално. Не всички холивудски знаменитости притежават неговата култура и дълбочина“, споделя Тошев.

Поканата за гостуването на постановката у нас е била отправена от новия директор на Народния театър Васил Василев. Той също лично е присъствал на премиерата в Рига и се е срещнал с Малкович и с екипа на спектакъла, които са се съгласили да дойдат и в България, припомня avtora.com.

За това, че Джон Малкович може да работи в България, се заговори още преди няколко месеца, докато течеше конкурсът за шефския пост в първата ни трупа. Тогавашният директор Мариус Донкин съобщи, че е поканил американския актьор, продуцент и режисьор от хърватски произход да се присъедини към екипа на Народния театър през 2024 г., като постави свой режисьорски проект.

През всичките 50 години на своята забележителна филмова кариера Малкович не се отказва и от театъра. „Работата е една и съща – опитваш се да бъдеш добър, да бъдеш завладяващ, и обикновено не успяваш. В театъра обаче можеш да се развиваш, докато в киното се получава наготово“, заявява актьорът.

Междувременно още едно събитие с „хърватска връзка“ предстои в Народния, и то – още през декември, съобщават от театъра в своя сайт и страница във Фейсбук. На сцена „Апостол Карамитев“ ще гостува Загребското актьорско ателие с моноспектакъла „Аз, която имам ръце по-невинни“ за живота на най-голямата хърватска поетеса Весна Парун.

Представен е за първи път по повод годишнина от рождението й на 10 април 2014 г. Автори на проекта са актрисата Весна Томинац Матачич и режисьорът Иван Лео Лемо. Постановката е отличена с Grand Prix на Международния фестивал на моноспектаклите в Битоля през 2015 г., участвала е и в редица други фестивали в Хърватия, Полша, Сърбия. През 2016 г. има 24 представления в рамките на Festival Fringe в Единбург.

Интересен е фактът, че в периода 1962-1968 г. Весна Парун живее по маршрута София–Загреб. Запознанството й с Радой Ралин и Блага Димитрова по време на младежка работническа бригада през 1947 г. по жп линията Шамац–Сараево я свързва завинаги с България.

Както самата поетеса пише, още при първото й посещение през 1962 г. България „влиза в живота й и става нейна съдба, нейна прародина богомилска“. Живеейки в самия център на София, в хотел „Славянска беседа“, тя всекидневно посещава театрални постановки, поддържа приятелство с български интелектуалци, главно с млади сатирици и дисиденти, философи, музиканти и актьори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече