Политолог: ДБ има най-големия шанс да направи кабинет, ако иска да го реализира

0

„ДБ има най-големия шанс да направи кабинет, ако иска да го реализира. В залата ще го подкрепят ПП и ГЕРБ. Ако ПП се въздържи да има свои министри и ГЕРБ направи същото, само ДБ има тази възможност”.  

Това заяви пред NOVA NEWS политологът Стойчо Стоев.

Той бе категоричен, че само ДБ може да направи това – нито БСП, нито ДПС, нито БВ.

„За „Възраждане” – никой не говори за тях”. Партия „Български възход” се възприема като партия на далаверата – малка партия, влязла в политиката, зад ген. Стефан Янев са бивши партийци с много сменени партии”, обясни политологът.

„В тази ситуация не ни трябва лице, което да обедини необединими неща”, описа картината в българския политически живот той.

Ясно е, че ДБ са само в София, те ще искат да вземат София от ГЕРБ, каза Стойчев по повод предстоящите местни избори през 2023 г.

Според него формирането на власт стана толкова характерно за масовата аудитория, че замени редица реалити.

„Реалитито в парламента е без пари – индивидуално не плащаме, колективно плащаме висока цена. За да има правителство на малцинството, трябва да се формира едно мнозинство, което да води. С тематичните мнозинства е невъзможна концепция”, обясни политологът Стойчо Стойчев.

Относно предстоящото гледане на бюджета за 2023 г. политологът е категоричен, че за да мине такъв бюджет, предложен от правителство на малцинството, трябва да има мнозинство, което да го приеме, обясни той.

„Контактната група, излъчена от ГЕРБ – Соломон Паси и Росен Плевнелиев, са т.нар. „сватове проводени, защото родата не се понася с другата рода. Това се случва с хабер, проводен преди тях, за да не ги засрамят нещо. Единият си мислел, че ще ходи като младоженец, пък се оказало, че ще е кум”, описа хумористично политическата ситуация Стойчев.

Малка е вероятността да се реализира правителство с първия мандат, защото означава партиите от ПП да си признаят, че промяната е преминала.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече