Газът може да поевтинее с 45% и през ноември да е 130 лв./MWh

0

Газът може да поевтинее с 45% през ноември. Това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева по време на заседание на КЕВР, на което беше обсъдено новото ценово предложение на националния доставчик за следващия месец.

Предложената пред регулатора цена е 130 лв. за мегаватчас, при 233 лв. през октомври. Окончателното си предложение компанията ще внесе на 1 ноември.

От своя страна председателят на регулаторнтата комисия Иван Иванов каза, че заради поевтиняването на синьото гориво няма да се наложи повишаване на цените на парното и топлата вода от началото на следващата година. 

Причините за драстичното поевтиняване са намалените цени на международните борси и стартът на интерконектора с Гърция, по който страната ни получава пълните договорени количества азерски газ.

Газохранилището в Чирен е запълнено към 88%, като към 1 ноември се очаква то да бъде запълнено до 90 на сто от обема си, заяви още председателят на КЕВР Иван Иванов.

Освен запазване на слотове за втечнен газ на гръцкия терминал Ревитуса, „Булгаргаз“ участва на търгове за терминали в Италия и Турция, за да се осигурят доставките за 2023-та, добави Деница Златева

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече