МВнР с остра реакция на идеите в Скопие за забрана на българските сдружения в РСМ

0

От Министерството на външните работи реагираха остро срещу идеите на партии в Република Северна Македония за закон, който да забранява българските сдружения в югозападната ни съседка. От ведомството коментираха, че това безсмислено забавяне на гарантирането на правата българите там не е пътят на Скопие към евроинеграция.

От външното ни министерство наблюдават с недоумение как югозападната ни съседка започва поредна кампания срещу българските организации, която застрашава основни права на българите в РСМ, като правото им за сдружаване, събрания и свобода на словото. Зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев напомни на властите в Скопие.

„Крайно неприемливо е използването на ратиф , вкл. законодателни инициативи, който безпринципно експлоатира теми, свързани с фашизъм, антисемитизъм и тероризъм с цел ограничаване на основни права и …добросъседски отношения. Отхвърляме категорично опитите да се наложи селективни едностранни исторически интерпретации за преодоляването на въпросните исторически противоречия. Има създадена специална комисия с международни договори, и нейната дейност не може да бъде заменена от каквато и да е новосъздадена структура“.

България не може да подкрепи никоя стъпка от евроинтеграцията на Скопие, ако правата на българите в Югозападната ни съседка не са гарантирани.

„Първоначалният анализ сочи, че последните законодателни промени в Скопие са в разрез с това условие, от което биха спечелили само трети, враждебни към ЕС фактори“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече