Едва 28% от американците вярват, че страната се движи в правилната посока

0

Едва 28 процента от американците вярват, че в момента САЩ се движат в правилната посока. Проучване сред 1500 граждани показва, че 41% от демократите, 53% от независимите и 78% от републиканците смятат, че САЩ вече са в рецесия.

Докато обикновеният американец в момента е изправен най-вече пред притесненията от препускащите нагоре цени на храните, за американските политици на фокус сега са най-вече предстоящите междинни избори. Ще успеят ли  демократите, изправени пред висока инфлация, нестабилен  фондов пазар и съвсем не неоснователни страхове от рецесия, да  спечелят избирателите на своя страна и да защитят крехкото си мнозинството си в Камарата на представителите и Сената или републиканците ще си върнат мнозинството?

От Републиканската партия обвиняват демократите, че основната причина американците да страдат от високите цени сега е мащабният  американският спасителен план на стойност 1,9 трилиона долара, подписан от Байдън през март 2021 г. след пандемията. Президентът разчиташе този план сериозно да помогне за икономическото възстановяване. И той може би в някаква степен помогна, но това се оказа съвсем недостатъчно. След това Байдън подписа и т.н. Закон за намаляване на инфлацията, като каза, че „с този закон американският народ спечели, а специалните интереси загубиха“.

В края на лятото картината изглеждаше сравнително оптимистична. Цените на бензина слязоха малко надолу, а пазарът на труда се засили. Равнището на безработицата спадна до около 3.5%, равнище отпреди пандемията, което беше достигнато по времето на президента Доналд Тръмп и което беше най-ниското ниво на безработица отпреди повече от 50 години. 

Междувременно цените на вноса намаляха, проблемите с веригите за доставки станаха значително по-малко, но стойностите на инфлацията остават високи, превръщайки икономиката в политически опасен проблем за президента Джо Байдън и съпартийците му.

Оправданието, че инфлацията в САЩ е част от глобален феномен и че в момента е световен проблем едва ли ще спечели повече симпатизанти за демократите. Още повече, че както изглежда напоследък, икономическите перспективи в САЩ отново се влошават.

Последен доклад за инфлацията на Министерството на труда само отпреди дни показва, че потребителските цени са се повишили с 8,2%  през последните 12 месеца, а само за миналия месец с 0,4 процента.

Въпреки че годишният процент на инфлация спада от юни насам, растящите цени на храната, наемите, здравеопазването и транспорта тежат върху бюджетите на семействата и от Бюрото за преброяване на населението констатират, че през септември продажбите на дребно са спаднали. Все повече американците се ограничават, пазаруват само най-необходимото и се стараят да пестят, намалявайки разходите си на фона на продължаващото постоянно поскъпване на всичко.

В проучване на Economist-YouGov 51% от участниците казват, че когато оценяват силата на икономиката, инфлацията е най-важният фактор и  едва 15% оценяват състоянието на икономиката чрез нивото на безработицата. Само 12 процента от демократите, 4% от независимите и 4% от републиканците смятат, че безработицата е по-важна от инфлацията.

Джак Клайнхенц, главен  икономист в Националната федерация на дребно  обяснява, че „инфлацията е основният фактор, който определя колко купувачите са готови да похарчат”. Семействата използват кредити или спестявания, тъй като трябва да посрещат по-високите цени. Всичко това не е без значение за избирателите, които все повече започват да се съмняват в способността на Байдън и демократите, че могат успешно да изведат САЩ от затъването. Според проучването на The Economist и YouGov едва 28 процента от американците вярват, че Съединените щати се движат в правилната посока.

Анкетата сред 1500 граждани на САЩ  показва, че 41% от демократите, 53% от независимите и 78% от републиканците смятат, че САЩ вече са в рецесия, въпреки че икономиката е добавяла средно 420 000 работни места всеки месец тази година.

А политиците продължават да се рекламират. Според Антоан Сийрайт, стратег на демократите, липсата на план на републиканците за борба с инфлацията би трябвало да бъде добра предпоставка те да спечелят гласоподаватели, но Дъг Хей, републикански стратег и бивш говорител на Републиканския национален комитет казва, че републиканците не се нуждаят от решение, за да спечелят от опасенията на американците относно инфлацията и икономиката и добавя, че в политиката често пъти идентифицирането на проблема се възнаграждава по-добре от предлагането на решения, а в момента хората са твърде гневни на  случващото се  и това може да бъде печеливша стратегия за тях.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече