10 задържани за каналджийство

0

Разкрита е организирана престъпна група, извършвала каналджийска дейност, съобщиха от МВР

Четирима са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа след специализирана операция на ГДГП, ГДБОП и ДАНС, проведена под надзора и ръководството на СГП

В хода на операцията на територията на град София, област София и област Монтана са извършени 13 претърсвания и изземвания с предварително разрешение от съда и 4 претърсвания и изземвания в условията на неотложност. Иззети са мобилни телефони, SIM карти, документи, включително такива, за които присъстващ при претърсванията експерт е счел, че са неистински, преносими компютри и др.

За 24 часа по реда на Закона за МВР са задържани 10 лица, от които СГП привлече като обвиняеми четирима мъже – двама иракчани и двама българи. И четиримата са осъждани. Според наблюдаващия прокурор събраните в хода на разследването доказателства са достатъчни, за да се направи обоснован извод, че за времето от 31.05.2021 г. до 20.10.2022 г. четиримата обвиняеми са участвали в организирана престъпна група, съставена да върши в страната престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години – престъпления по чл. 280 и чл. 281 от НК. Групата е създадена с користна цел – да извлича облаги от превеждането на отделни лица или групи от хора, които не са български граждани, през границата на страната, без разрешение на надлежните органи на властта, както и от противозаконното подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона.

Наблюдаващият прокурор постанови обвиняемите да бъдат задържани за срок до 72 часа. Предстои СГП да внесе искания в Софийския градски съд за вземане спрямо обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването по случая продължава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече