ПП оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за председател на НС

0

„Продължаваме промяната“ оттегля кандидатурата на Никола Минчев и няма да издига кандидат за председател на Народното събрание утре. Това съобщи председателят на ПГ на партията Андрей Гюров на брифинг в парламента.

„Ние дадохме шанс на всички парламентарни групи да се обединят около най-достойния кандидат, издигнат от ПП – г-н Никола Минчев. Във втория рунд на гласуването той спечели най-много гласове и въпреки всичко не можахме да излъчим председател. Тъй като се появи обвинение, че ние пречим на възможността да се направи избор, парлламентарната група реши на свое заседание на утрешното гласуване сутринта да не издига кандидат и да даде възможност на останалите да проведат гласуване“, каза Гюров.
Асен Василев заяви, че партията ще гласува против номинацията на Росен Желязков от ГЕРБ.

Днес 48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента след две процедури с по две повторни гласувания, създавайки безпрецедентна ситуация. След две гласувания в два тура и множество почивки – до разбирателство не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

След пленарното заседание от „Демократична България“ направиха предложение председателството да се ротира между кандидатите на двете най-големи парламентартни групи – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“. По-късно ГЕРБ обявиха на пресконференция в партийната си централа, че ще подкрепят предложението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече