Министър Стоянов: Хакерската атака срещу български институции е свързана с взривa на Кримския мост

0

Хакерската атака срещу сайтовете на български институции е свързана с взривa на Кримския мост. Това заяви в интервю за Нова телевизия министърът на отбраната Димитър Стоянов. Руска хакерска група пое отговорност за нападенията срещу сайтовете, включително тези на президентството и военното министерство.

„Замесването на името на България във взрива на Кримския мост заедно с кибератаките са свързани действия – това не е случайно. Може би някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България за това, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка България не е участвала нито във взривовете, както беше оповестено от нашите служби. Хакерската атака беше отбита успешно“, каза Стоянов.

Според военния министър България няма достатъчно изправно оръжие, за да предостави на Украйна.

„България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако ние имахме достатъчно много изправно оръжие, българската армия нямаше да среща такива трудности. Особено в авиацията, особено в противовъздушната отбрана. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на самата техника и в голям процент тя е неизправна. Така че аз не виждам, какво можем да дадем от изправното, което имаме“, каза Димитър Стоянов.

Явор Колев/БГНЕС

Явор Колев/БГНЕС

Хакерската атака, осъществена в събота срещу български институции, не беше успешна, коментира на свой ред пред Нова тв бившият шеф на „Киберсигурност“ в ГДБОП Явор Колев. По думите му основната идея на атаката е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ.

„KillNet работи от началото на войната на Русия срещу Украйна. И е атакувала над 50 държави, членки на НАТО и обекти от значение. Нейните атаки имат повече пропаганден ефект. Дойде ред и на България, но са атакувани и държави от ЕС. Вероятно една от причините е по-голямата активност в българския политически живот“, добави той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече