Художник осъди училище, заличило негов стенопис с фототапет

0

100 години след приемането на първия закон за авторското право в България русенски художник получи защита за произведенията си от съда. Това е и първото дело в страната, което защитава произведение на изобразителното изкуство и така всички тези факти го превръщат в знаково. 

Тази история не е толкова за изобразителното изкуство, колкото за защитата на интелектуалната собственост. Накратко – художникът Валентин Георгиев, носител на множество награди у нас и в чужбина, осъди ОУ „Иван Вазов“ в Русе заради унищожен негов стенопис на една от стените в кабинета по музика на училището. Всъщност не просто е пребоядисана стената, а върху рисунките на Валентин Георгиев са сложени… фототапети. От онези, които бяха модерни през 80-те. 

Стенописът в стаята по музика бил създаден през 2012 г., когато художникът предложил на тогавашната директорка на училището да направи пространството по-привлекателно за децата. Представил проект с петолиние, птичета, ноти, цветя и деца, той бил одобрен и в горещите летни дни реализиран. За това, че творецът изрисувал още няколко стаи и коридорите на двата етажа на училището с весели мотиви, бил поздравен, а с решение на Училищното настоятелство получил Вазовска награда. Само че 9 години по-късно новата директорка Теодора Иванова решила да сложи нов ред в школото, да покаже новаторство и с помощта на някаква фондация се сдобила с фотапети, които да заместят рисуваните емоционални картини. 

Художникът Георгиев обаче споделил възмущението си от случващото се със свой колега, който пък го посъветвал да потърси правата си в съда. А в българския съд до този момент такова дело не е влизало и никой не знаел как би могло да се развие. Това е причината в началото да започнат просто с писма към институциите в Русе, обясни адвокатката на художника Павлина Иванова. 

В съдебната зала художникът доказва, че той е създал творбата, че тя е заличена /унищожена/ без неговото знание и съгласие. Искът му за компенсация е в размер на 3000 лева. Разбира се, че се чули реплики за парите, които никак не са малко за училищния бюджет и художникът бил упрекван, че можело просто морално да победи и да поиска само левче. 

Художникът бил уволнен от училището, но и за това пак съдът ще си каже думата.

Апелативният съд решил училището да изплати обезщетението на Валентин Георгиев и направените от него разноски по делото – от бюджета на училището, макар че тези решения са лично на директорката Теодора Иванова, но такъв е законът.

Адвокат Иванова потвърди, това е първо дело у нас, свързано с нарушаване на авторските права в сферата на изобразителното изкуство. В юридическите справочници имало много дела по този закон, но те били свързани с музикални произведения и архитектурни проекти. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече