Руски блогър: Мобилизацията не е частична, а безразборна и поголовна

0

Вчера министерството на външните работи отправи предупреждение, че българите в Русия, които имат двойно гражданство, могат да бъдат мобилизирани и да не им бъде позволено да напуснат страната.

Петър Танев също има такова, но е успял да излезе от Русия – в деня, в който беше обявена мобилизацията. Той е общественик, който открито споделя опозиционни възгледи спрямо режима на Путин и е част от движението „Свободна Русия“.

„Според закона в Руската федерация аз подлежа на мобилизация, въпреки че имам и друго гражданство. Всеки гражданин на страната получава военна книжка и може да бъде мобилизиран. Хората в Русия, които имат и българско гражданство, трябва да напуснат страната, защото са изложени на много сериозен риск. Те имат шанс да избягат, защото притежават паспорт на граждани на ЕС“, обясни той пред БНР.

Всички казват, че обявената мобилизация е частична, но тя не е такава, заяви Петър Танев. „Доминиращият паспорт е руският, ако си руски гражданин. Те не обръщат внимание на другите“.

Българските институции трябва да поемат отговорност за тези наши сънародници там, които са изявили желание да спасят живота си и да не участват в кръвопролитие, смята Танев. „Добре е хората да могат да отидат в българското посолство и да кажат, че са в риск от мобилизация“

Руски активист и блогър, на когото БНР запазва анонимността също потвърди, че всички мъже в Русия са безразборно мобилизирани. „Няма значение нито възрастта им, нито наличието на опит във военното дело. Всеки, който е на територията на Руската федерация, може да се окаже на фронта в Украйна. Срещнах се с хора, които получавайки призовка са се опитали да напуснат границите на Русия, но до граничните служби е изпратена информация и не им позволяват да напуснат страната. Аз наистина се страхувах от мобилизация и своевременно успях да напусна Русия, както и повечето от моите близки и познати, обясни той в предаването „Хоризонт до обед“.

 Цялото интервю на Ирина Недева с Петър Танев и с руския блогър може да чуете в звуковия файл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече