Вучич: Сърбия няма да признае референдумите в Украйна

0

Сърбия „няма и не може да признае очакваното решение на руската Дума”, заяви сръбският президент Алексдандър Вучич по повод на референдумите в четири украински области за присъединване към Русия, предава РТС.

„Ние защитаваме нашата собствена териториална цялост и е в наш интерес да защитим териториалната цялост на международно признатите държави и това е единственото нещо, което не може да бъде променено. Това са неща, които са от решаващо значение за нас“, посочи Вучич и добави, че ако Сърбия признае референдумите, „вече няма да има никаква позиция не само по отношение на Косово и Метохия, но и по отношение на уважението, с което се ползва днес в международната общност.

Според президента натискът срещу Сърбия в международен план ще се увеличава.

„Много пъти съм казвал, че след 15 септември , опитите ще бъдат непоносими“, добави Вучич.

„Не се боря за Путин или Байдън. За никого. Боря се за тези прекрасни хора във фабриката в Инджия, за всеки един от вас, за всички граждани на Сърбия, за тази страна. Не ме интересуват чуждестранните лидери”, каза още той.

Сръбският президент подчерта, че още в петък му предстоят важни срещи и първо ще пристигнат европейските парламентаристи и германският пратеник за Западните Балкани във връзка с подготовката на Берлинската конференция.

„След това в събота (1 октомври – бел. ред.) заминавам за България, където ще имам среща с Урсула фон дер Лайен и с колеги от България, Гърция и Северна Македония, където за нас са важни някои други споразумения. Още в понеделник ще говоря с Орбан и Нехамер в Будапеща за мигрантската политика“, каза  още Вучич.

На 8 октомври е планирано обръщение на сръбския президент към гражданите, в което той ще очертае стъпките, които държавата ще предприеме във връзка с всички важни политически и икономически въпроси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече