Проф. Кантарджиев: Новият вариант на Омикрон не заплашва с по-тежко протичане

0

През изминалото денонощие в България са регистрирани нови 1127 случая на коронавирус. Направени са над 7000 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Това означава, че почти 15% от тях са положителни. За последните 24 часа шест души с ковид са починали. В България се заговори за открити случаи на нов вариант на Омикрон. Някои го наричат Кентавър, а СЗО класифицира BA.2.75 като „вариант на тревожностпод наблюдение“.

„Преди 2 месеца предупредих българската общественост, че от май месец в Индия се разпространява подвариант на Омикрон. Очаквано, идвайки в нашата страна, той беше преекспониран, въпреки че е по-заразен само с 1%. По тази причина не успя да измести другите варианти. Открива се на почти всички континенти. Не заплашва с по-тежко протичане“.

При вариантите на коронавирус, които циркулират в момента, заболяването минава много по-лесно, а инкубационният период е по-кратък, обясни още проф. Кантарджиев. „Вече не е 7, а е 3 дни. Симптомите не са така характерни. Доближава се до другите респираторни инфекции, характерни за есента. През този сезон има струпване на много хора в затворени помещение и понижение на температурите. Респираторните вируси започват през ноември. Те имат епидемично разпространение през декември“.

Сега най-често се срещаме с риновируси, отчете професорът. „Увеличават се и аденовирусите, и пневмовирусите. Те причиняват суха кашлица. В края на октомври ще се появят първите парагрипни вируси. Очакваме грипните малко по-късно от обичайното“.

Проф. Кантарджиев препоръча поставянето на бустерна доза от ваксината срещу ковид. Тази срещу грип може да се направи две седмици след това..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече