Ердоган: Путин иска да приключи с войната възможно най-скоро

0

Руският президент Владимир Путин иска да сложи край на войната в Украйна възможно най-скоро, заяви в интервю за американския телевизионен канал PBS турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Проведохме обширни разговори с Путин в Узбекистан. И той ми даде да разбера, че е готов да го прекрати възможно най-скоро. Такова е моето впечатление, защото ситуацията се развива доста проблематично“, казва турският държавен глава.

„Единственото, което искаме да направим и което искаме да видим, е да приключим този сблъсък с мир, независимо дали става дума за Путин, или за Зеленски. Винаги съм искал и препоръчвал това. Това е конфликт, който доведе до жертви. Хората умират и в края на краищата никой няма да спечели“, допълва той.

Турският лидер заяви също, че Москва и Киев са постигнали споразумение за размяна на 200 пленници.

Според турския президент, ако става дума за споразумение между Русия и Украйна, връщането на завладените територии ще бъде важен момент и те трябва да бъдат върнати на Киев, включително и Крим.

Путин не би признал, че е направил грешка, започвайки войната, казва Ердоган, като допълва, че нито един лидер не би го сторил относно решенията, които е взел. „Когато поемат по някакъв път, лидерите много трудно могат да се върнат назад“, казва той, като допълва, че нито една инвазия не може да бъде оправдана, но подчертава, че Путин дава приоритет на интересите на страната си и се бори за своите интереси, за интересите на страната си.

„В битката между тези две страни [Русия и Украйна], ние разговаряме подробно с Путин. В същото време разговаряме обстойно и със Зеленски. В същото време разговаряме изчерпателно и с [генералния секретар на ООН Антонио] Гутериш. И Гутериш всъщност разговаря с всички участващи страни.

Ако искаме да постигнем резултат, няма да го постигнем, като вземем страна. Няма да защитаваме нито един лидер. Но вместо това трябва да търсим решение, което да удовлетвори всички участващи страни“, смята турският президент.

Относно твърденията за престъпления на руската армия на окупираните територии Ердоган казва, че по този въпрос трябва да бъдат направени изводи от ООН.

„Преди избухването на този конфликт се бяха случили много неща. А с избухването му нещата се развиха изключително много. И сега наблюдаваме известно намаляване на броя на жертвите. ООН трябва да стигне до заключение възможно най-скоро. И след това заключение ще можем да представим нашата позиция“, казва Ердоган.

Относно предстоящите догодина избори в Турция Ердоган казва, че няма никакви притеснение относно техните резултати. „Нямаме никакви притеснения относно победата на изборите. Никой няма да ни замени, защото няма алтернатива“, смята той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече