Проверете дали името ви е в партийни списъци без ваше знание

0

Използват ли се изтекли лични данни в подписките за регистрация на партиите за изборите? Отговорът е – да. Неприятно изненадани, мнозина сигнализират, че са открили имената си в нечий списък. Проверката е лесна и отнема минута на сайта на ЦИК.

Две истории с еднакво начало – двама души решават да проверят фигурират ли в партийните списъци.

„Попаднах на линк съвсем случайно преди няколко дена. И реших – защо пък не, нали отнема две минути“, каза Борис Ганчев пред БНТ.

„Проверих в сайта на ЦИК дали фигурирам в някой от списъците на партиите, които са регистрирани за изборите“, добави Ивайло Велков.

„С почуда установих, че моето име и лични данни са използвани неправомерно в списъка на една от партиите, като съм записан като подкрепящ, симпатизант на въпросната партия и тя по този начин се е регистрирала за предстоящите парламентарни избори“, каза Ивайло Велков.

„С шок установих, че участвам в един от списъците на една партия, включително в партия, която не е по моя вкус и никога не съм имал нищо общо“, допълна Борис Ганчев.

Борис решил да прикани приятелите си във фейсбук и те да проверят дали няма злоупотреба с данните им.

„След като направих поста публичен, доста други хора бяха също шокирани да се видят в списъците на партии, с които нямат нищо общо“, разказва Борис Ганчев.

Двамата мъже първо се ядосали, след това решили да подадат жалба до Комисията за защита на личните данни и се замислили откъде са изтекли данните им.

„За съжаление преди време изтекоха доста данни и от НАП, и от други институции, припомня Ивайло.

„Имал съм преден случай, при който се появи предният ми адрес в друг квартал в столицата и тогава стана ясно, че това са данни, които са изтекли отдавна. Възможно е още с Търговския регистър, не знам. За съжаление електронните ни услуги и сигурност чак в последно време започнаха да се подобряват“, коментира Борис Ганчев.

А проверката на сайта на ЦИК отнема минута. Необходимо е ЕГН и имейл. На електронната си поща получавате код, с който да проверите фигурирате ли в списъците на подкрепящите една или друга формация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече