Навални общува с адвокатите си през двойно стъкло с решетки

0

Съединените щати са дълбоко загрижени от отношението на руското правителство към задържания опозиционен лидер Алексей Навални.

Това заяви в петък говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от „Ройтерс“.

Руските затворнически власти са се намесили в подготовката на защитата на Навални и комуникацията с адвоката му, каза още Прайс.

По думите му, Навални многократно е бил поставян в изолация за незначителни предполагаеми нарушения. Дисидентът се оплаква, че в затвора му пречат да общува с адвокатите си. Налагало му се да комуникира с адвокатите си през двойно пластмасово стъкло с решетки.
Прайс каза, че отношението към Навални е „доказателство за политически мотивиран тормоз“ и повтори призивите на САЩ за незабавното освобождаване на опозиционния лидер.

Припомняме, че самият Навални заяви в четвъртък, че затворническите власти го лишават от от правото на комуникация с адвокатите му, като цялата кореспонденция с правния му екип вече подлежи на тридневни проверки от персонала на затвора.

В Туитър, където Навални публикува чрез адвокатите си, той посочва, че затворническите власти са отказали да му обяснят причините за промяната и че сега той комуникира с адвокатите си през „двойно пластмасово стъкло с решетки“.

Нашето общуване вече прилича повече на пантомима, ако трябва да бъда честен, заявява Навални в социалната мрежа.

Той допълни, че затворническите власти твърдят, че той продължава да извършва престъпления от затвора, но са отказали да уточнят какви.

Навални беше осъден условно на два пъти и беше обвинен за многократни нарушения на условията за изтърпяване на присъда по делото „Ив Роше“. През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, той беше арестуван за нарушения на условно освобождаване, когато се завърна в Русия в началото на 2021 г.

На 24 май 2022 г. Московският градски съд потвърди присъдата на Лефортовския съд на Москва срещу Навални по ново дело за неуважение към съда и измама. Той беше осъден на девет години колония със строг режим, признат за виновен за измама при набиране на средства за предизборна кампания и обида на съдия. Съдът също го осъди на една година и осем месеца ограничение на свободата след освобождаването му от колонията и глоба от 1,2 милиона рубли (39 600 лв).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече