България е на първо място в Европа по тютюнопушене

0

Граждански организации, членуващи в Коалицията за живот без тютюнев дим и членове и симпатизанти на “България без дим” се заеха с гражданска мисия за ангажиране на политическите сили с проблемите, предизвикани от употребата на тютюневи и свързани с тях изделия в България.

В различни европейски проучвания се сочат данни от 35% до 41% за българите, които употребяват тютюневи изделия. При всички данни обаче, България е на първо място в Европа по тютюнопушене, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ д-р Гергана Гешанова – председател на Коалиция за живот без тютюнев дим.

„Наскоро се конкурирахме с Гърция. Те бяха първи, ние втори. От доста време сме на първо място твърдо. Установява се, че горе-долу половината от мъжете ни и 1/3 от жените ни употребяват тютюневи изделия. Голям тласък има при пушенето при младите хора, особено при момичетата. 15-16-годишните девойки също са на първите места в Европа, което за мен е много тъжно, защото това са млади хора, които сега оформят своя организъм, своето отношение към живота и ценностите в него“, допълни д-р Гешанова.

По думите й, средният процент в Европейския съюз на пушачите е 25-26%.

„Има държави като Скандинавските с по 7-8%, Англия – 12%, Ирландия – 9%. Хората вървят към намаляване. Целта на всички е да се намали тютюнопушенето. ЕС предлага до 2040 г. да се намалят пушачите до 5%. С други думи да се пуши в затворите, в специални клиники, а не да се пуши масово“, каза д-р Гергана Гешанова.

По думите й, един от най-ефективните начини за отказване от тютюнопушенето е вдигането на цените на тютюневите изделия.

Какви са пътищата за преодоляването на сериозните проблеми, свързани с тютюневата зависимост можете да чуете в интервюто на Данаил Конов с д-р Гергана Гешанова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече