EНП към ЕК: Накажете Кирил за незаконния арест на Бойко

0

Европейската комисия публично да осъди действията на българското правителство с премиер Кирил Петков и вътрешното министерство по повод незаконния арест на лидера на най-голямата опозиционна партия Бойко Борисов.

Това настояват от Европейската народна партия (ЕНП) в специално писмо до зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) и комисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова и еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс.

Повод за писмото е окончателното решение на Софийския административен съд от 22 август 2022 г., според което арестът на Бойко Борисов е незаконосъобразен и произволен.

По този повод от ЕНП призовават Европейската комисия да предприеме подходящи мерки, за да гарантира зачитането на демократичните ценности и върховенството на закона в България, съобщиха от ГЕРБ.

В писмото си до ЕК, от ЕНП посочват още, че окончателното съдебно решение препотвърждава и оценката на ЕНП за ареста, за която ЕК е била информирана веднага на 4 април 2022 г.

„Продължаваме да сме притеснени от влошаването на върховенството на закона в България и вярваме, че ще споделите нашата загриженост. Незаконното задържане на членове на демократичната опозиция нарушава основните демократични стандарти и не може да бъде толерирано в нито една държава-членка на ЕС.

Нещо повече, неверните внушения за връзка между ареста и разследванията на Европейската прокуратура, направени от българските власти по време на незаконното задържане, създадоха ненужно объркване по отношение на операциите на Европейската прокуратура и може да подкопаят общественото доверие в службата“, се посочва още в писмото.

Писмото до ЕК е подписано лично от председателя на ЕНП и шеф на Групата на партията в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер и от председателя на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Моника Холмайер, заместника й Томас Здековски, координатора на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Йерун Ленарс и координатора на ЕНП в Комисията по бюджетен контрол в ЕП Петри Сарвама. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече