Пращат покани до милиони в Англия и Шотландия за бустерна доза

0

Милиони в Англия и Шотландия ще получат покани за бустерна доза ваксина срещу Covid-19 от понеделник с приоритет обитателите на домовете за социални грижи. Въпреки че заразяванията намаляват, здравните власти на Острова очакват „събуждане“ на вируса през есента и зимата.

Най-напред на хората ще бъде предложена наскоро одобрена ваксина срещу варианта Омикрон . Няма обаче достатъчно дози от ваксината на „Модерна“ за защита на всички над 50 години, така че здравните власти препоръчаха поставянето на каквато и да е друга предложена бустерна ваксина.

Нов вариант на „Пфайзер-Бионтек“ бе одобрен за използване от Европейската агенция за лекарствата, като се очаква това да стане скоро и във Великобритания.

Категориите, които са с приоритет за есенна доза са следните: хора над 50 години; всички от 5 до 49 години със здравословни проблеми, включително бременни жени; персоналът на домовете за социални грижи; здравните работници на предна линия и социалните служители; болногледачи от 16 до 49 години и хората с отслабена имунна система.

В Уелс вече предлагат есенната бустерна доза, а в Северна Ирландия кампанията ще стартира на 19 септември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече