Оправдаха проф. Кадурина по обвиненията за ВМА

0

Бившата шефка на кожната клиника във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина е оправдана по делото за длъжностно престъпление и присвояване на над 7 млн. лева от болницата, съобщи lex.bg.

Решението е на Софийския военен съд, където делото срещу Кадурина продължи 6 години. 

През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с вече покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тя беше обвинена, че за период от 10 г. като управител на „Дерма прим“, клиника, която се помещаваше в сградата на академията, е нанесла вреди за близо 6,5 млн. лв. на ВМА. По друго дело беше обвинена в присвояване на 774 673 лева от болницата. 

Скандалът с данни за източване на ВМА започна през 2015 г., когато тогавашният депутат от ГЕРБ и бивш директор на болницата ген. Стоян Тонев напусна парламента и му бяха повдигнати обвинения. След него обвинение получи и проф. Кадурина с аргумента, че е участвала в източването на болницата през ръководената от нея частна фирма „Дерма прим“, като използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на частното дружество.

Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на Кадурина, като оспорва извода на военния съд, че Кадурина не може да бъде съдена за длъжностно престъпление. Държавното обвинение не приема, че липсват доказателства, че Кадурина е разпореждала във ВМА да се извършват процедури на пациенти на „Дерма прим“ неограничено във времето.

В протеста се казва също, че по делото е било доказано, че всички консумативи, както и абонаментното обслужване на използваните от фирмата апарати, са били за сметка на ВМА. Прокуратурата оспорва и оправдаването на Кадурина за присвояване на над 770 000 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече