И служебният кабинет „за“ продажбата на „Топлофикация“ София

0

Първата среща на междуведомствената работна група, която има за цел да намери варианти за оздравяването на „Топлофикация София“ ЕАД се проведе днес. Представители на Председателския съвет към СОС, начело с шефа на градския парламент Георги Георгиев, зам.-председателят Борислав Иванов, лидерите на политическите групи в съвета ГЕРБ, БСП и ДБ – Диян Стаматов, Иван Таков и Грети Стефанова, както и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов разговаряха със служебния министър на енергетиката Росен Христов и представители на БЕХ за необходимостта от съвместни действия между държавата и общината за излизане от кризисното състояние на дружеството, вследствие рекордното повишените цени на природния газ и натрупващият се всеки месец дефицит.

Представителите на СОС бяха запознати с предложенията на министър Христов за това как ще продължи нормалното функциониране на най-голямото топлинно дружество в страната. Председателят на общинския съвет Георги Георгиев коментира, че очаква конкретни ангажименти от страна на държавата за осигуряване на необходимия природен газ, но и полагане на усилия цената на топлинната енергия да не е в ущърб на над 1 млн. софиянци, които са ползватели на услугите на „Топлофикация София“.

На срещата бе потвърдено, че Министерството на енергетиката възприема подхода на Столичната община за модернизация на дружеството чрез привличане на външен инвеститор и изграждане на нови мощности.

Ето как обаче коментира новината кметът на район „Средец“ в столицата Трайчо Трайков, който бе и министър на икономиката и енергетиката по времето на Бойко Борисов: 

„Топлофикация София беше държавна, после общинска, после пак държавна, после пак общинска и сега щяла пак да е държавна. Единствената логика за такова действие е да се вкара по-фотогенично под чадъра на държавната енергетика, което не е непременно добре.

В моя мандат като министър беше последното движение към СО, която според мен трябва да я управлява в интерес на столичани.

Другите топлофикации в страната се делят на две групи – тези в Пловдив и Варна, които се управляват от стратегически западни инвеститори и се развиват добре финансово и оперативно и тези „на Ковачки“, които са като в роман на Дикенс. Така че правилната посока е доста ясна.
Въпросът в последните години беше каква да е формата на ангажимента на стратегическия инвеститор.

Приватизацията отпадна като опция, така че се обмисляше концесия. После някой прецени, че и тази дума не звучи добре и се затърси инвеститор-мениджър. И сега служебният министър я иска и вече се е срещнал с работната група от общински съветници.

Ще чакаме развитието с интерес и не трябва да се забравя, че ТфС има социална, енергийна, но вече и геополитическа стойност като консуматор на близо една трета от целия природен газ в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече