Единият от загиналите полицаи не е трябвало да е на работа, взел дежурство на колега

0

Двама полицаи загинаха след гонка с автобус пълен с мигранти в Бургас. Инцидентът стана около 5 часа тази сутрин. Задържани са и двамата шофьори на превозното средство, както и още един мъж, който е помагал на единия избягал водач.
Автобусът, пълен с мигранти, е пропътувал 25 км от първия пост на „Гранична полиция“, на който отказва да спре на „стоп палка“. Преследването продължава до булевард „Трапезица“ в Бургас, където се стига до фаталния инцидент. На място загиват полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев.

„Данчо тази нощ не трябваше да е на работа. Взел е дежурство на свой колега, тъй като в друго отделение в Първо РПУ не е достигал личния състав. Аз знам как работи този човек, само за последните месеци е награждаван няколко пъти за проявен героизъм“, разказва журналистът Катя Касабова.

„Каналджиите, които са превозвали в автобуса 47 бежанци, са сирийски граждани със статут на хуманитарни бежанци“, обяви в Бургас вътрешният министър Иван Демерджиев. Разпоредена е проверка на бежанските центрове за лица, които се занимават с каналджийство.
„За мен основна причина за този инцидент е липсата на прецизно изпълнение на функциите на „Гранична полиция“. Не полицията в Бургас е трябвало да преследва автобус с 47 мигранти, а тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминат държавната граница“, допълва ресорният министър.

„Създадени са два екипа – от разследващи органи и следователи, на които е възложено разследването. Създаден и е екип от наблюдаващи прокурори“, заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Свидетели разказват, че са чули изстрели.

„Два изстрела, единият полицай казваше на другия да стреля. После разбрахме, че там лежи един, но не е ранен. Не им разрешават да стрелят, трябваше да им спукат гумите и нямаше да си отидат тези две момчета“, казва свидетелят на кървавия инцидент Любомир Благоев.

Другият свидетел на случилото се Людмил Вачев пък твърди, че изстрелите са били три.

Вътрешният министър увери, че престъплението ще бъде разкрито.

„Така наречените каналджиите обявиха война на българската държава и тя ще отговори с цялата си мощ. Ще направим всичко необходимо, за да не се повтаря този инцидент“, категоричен бе Демерджиев.

„В моите очи те са герои и искрено изказвам моите съболезнования към техните близки. Утре в Бургас ще бъде обявен Ден на траур“, каза кметът на морския град Димитър Николов.

Вътрешният министър обяви, че границата на Малко Търново ще бъде подсилена с 100 военни, както и че ще се вземат мерки да се укрепи ситуацията на границата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече