Митрофанова: „Газпром“ дава газ само срещу рубли

0

За газ от „Газпром“ може да се плаща само в рубли. Това каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова в отговор на въпрос на Би Ти Ви. Ден след официалните чествания на Шипченската епопея тя се качи на Шипка, за да отбележи годишнината. Заедно с руския посланик до Паметника на свободата се качиха и от българския мото клуб „Нощни вълци”.

През последната седмица представители на бившите управляващи започнаха да твърдят, че ако „Газпром“ предложи по-добри условия, може да купуваме газ от руския енергиен гигант.

Така например на 14 август съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев заяви, че „ако „Газпром“ могат да подадат евтин газ, който да сложим в Чирен, и след това да знаем, че ни е гарантирано да си го ползваме – защо не“. Според Василев „Газпром“ не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и въобще не подава газ или не подава в пълен обем.

Впоследствие бившият премиер Кирил Петков в своя телевизионно участие каза, че „ако „Газпром“ започне да изпълнява договора си за доставки на газ, това е първа стъпка към възстановяване на доверието“. И допълни, че правителството му е гледало кое е най-практично за страната ни и е на най-добра цена.

В същия дух бяха и думите на бившия вицепремиер Калина Константинова, според която „ако може да се направи някакъв договор с „Газпром“, който е изгоден за България и на който може да се разчита, това е окей“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече