Заповед в туризма: Край на пластмасовите чаши и чинии

0

Министърът на туризма Илин Димитров е разпоредил в неговата администрация да не се използва пластмаса под формата на чаши и бутилки за вода, прибори, бъркалки, чинии, сламки и други предмети за еднократна употреба, съобщиха от ведомството. „Не ползвам пластмаса и не смятам, че е съвместима с модерния и зелен туризъм“, коментира Димитров.

Според него трябва да се опазва природата, за да има устойчиво развитие. Пластмасовите чаши и бутилки за вода в министерството са заменени със стъклени и те вече се поднасят на гостите, които идват за срещи. Кафето се сервира в порцеланови или картонени чаши.

Министрите на туризма на ЕС през 2021 г. взеха решение да работят за намаляване на използването на пластмаса в туристическия сектор. От една страна, това е въпрос на политика и на общи правила, а от друга – всеки може да допринесе с личния си пример и с промени в начина, по който пътува, независимо дали правилата го задължават или не, пише TravelNews.

Банско е първият български курорт, който забрани пластмасата още преди пандемията през 2018 г. Заведенията, които се намират в ски зоната, не работят с никакви пластмасови изделия.

Бутилките са заменени със стъклени, а чашите – с картонени. Сламките за еднократна употреба са от бамбук, а посудата за еднократна употреба като чинии, прибори и бъркалки е от изцяло биоразградими материали като картон, дърво или хартия.

Пластмасата е голям бич за Българското Черноморие, като повече от 80% от отпадъците по плажовете са именно с такъв характер. През последните години все по-често се говори за микропластмасата – частиците, които се срещат навсякъде около нас и които вече се увеличават до опасни за здравето концентрации.

Европейската директива, която ограничава ползването на еднократни пластмасови изделия, все още не се прилага стриктно у нас, въпреки че влезе в сила преди 2 години. Междувременно микропластмасовите частици се срещат не само в морето, но и в морските дарове, с които се храним.

Над 429 000 микропластмасови частици на квадратен километър има в Черно море, установи първото у нас изследване на Института по океанология към БАН. И понеже основен замърсител на морето са реките, сега учените от работят по следващия си проект – замърсяването на Дунав.

Гърция, Кипър и Малта вече се обединиха за развитието на туристическа индустрия без пластмаси. В проекта „SUPMed” влизат шест организации и компании, партньори от трите страни, които реализират съвместна програма, чиято цел е премахване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, най-често използвани в хотелите и ресторантите. Те ще бъдат заменени с алтернативни изделия, по-екологични, икономически изгодни и на достъпни цени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече