Стартъп на сестрата на депутатка от ПП получил 50 хил. евро от държавата, докато Даниел Лорер е министър

0

Компания, близка до бившия министър на иновациите от правителството на Кирил Петков – Даниел Лорер, и депутатката Деница Симеонова, е получила държавни пари под формата на финансиране на стартъп.

В публикация в „Капитал“ от 11 август, със заглавие „Innovation Capital инвестира 100 хил. лв. в младата компания Foody.to“, става ясно как фондът Иновейшън Кепитъл, който работи предимно с публични средства, предоставени от Фонда на Фондовете, е инвестирал 50 хил. евро във Foody.to – стартъп, целящ да намали изхвърлянето на храна в ресторантьорския бранш.

„Иновейшън Кепитъл“ АД, ЕИК 205457880, е фонд мениджър, управляващ „Иновейшън Кепитъл Фонд“ КДА, 205910918. Фондът инвестира средства, предоставени от Фонда на Фондовете, който е част от структурата на Министерството на иновациите и растежа. Средствата идват от данъкоплатците в България и ЕС, посредством Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Дружеството „София ту гоу“ ООД, ЕИК 206285939, което действа под търговското наименование „Foody.to“, е основано от сестрите Деница Димитрова Симеонова и Светослава Димитрова Симеонова в края на 2020 г.

През октомври 2021 г. Деница Симеонова прехвърля дружествените си дялове в „София ту гоу“ ООД, в полза на сестра си Светослава Симеонова. По-малко от шест месеца по-късно – на 17.03.2022 г. Иновейшън Кепитъл Фонд е прието като съдружник в „София ту гоу“ ООД и според статията по-горе е направило инвестиция от 50 хил. евро.

Припомняме, че през ноември 2021 г. Деница Симеонова е избрана за народен представител в 47-ото НС от листата на „Продължаваме промяната“.

Като депутат Симеонова е член на парламентарната група по икономическа политика и иновации.  Министерството на иновациите и растежа, което в този момент е поверено на Даниел Лорер – министър от същата политическа формация – „Продължаваме промяната“, е принципал на Фонда на Фондовете.

Като депутат Деница Симеонова е видна политическа личност, съгласно разпоредбите на закона за мерките срещу изпирането на пари, а сестра ѝ – Светослава Симеонова е свързано лице с видна политическа личност, съгласно същия закон.

Лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, какъвто е и Иновейшън Кепитъл Фонд, са задължени да предприемат мерки за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и предотвратяване конфликт на интереси.

В тази връзка Иновейшън Кепитъл Фонд би следвало да провери компаниите, в които инвестира, да събира и съхранява документи и друга информация относно съмнителни операции и сделки.

След читателски сигнал, питаме: „Иновейшън Кепитъл“ АД, като фонд мениджър инвестиращ публични средства, извършил ли е комплексна проверка за връзка между „София ту гоу“ ООД и видна политическа личност, каквато е Деница Симеонова и свързаните с нея лица, каквато е сестра й – Светослава Симеонова;

Изследвани ли са за конфликт на интереси принципала на министерството и основателите на „София ту гоу“ ООД (Деница Симеонова, съосновател и свързано лице със Светослава Симеонова, дори след прехвърляне на дружествените дялово по между им);

Каква е ролята на г-н Лорер?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече