Върховният съд остави ТЕЦ „Брикел“ да работи

0

Върховният съд остави ТЕЦ „Брикел“ да работи и не допусна предварителното изпълнение на заповедта за спиране на мощностите заради данните за прекомерно замърсяване. Определението е окончателно.

До съдебното дело се стигна след като 29 юли бившият  министър на околната среда Борислав Сандов обяви, че затваря ТЕЦ „Брикел“, защото, цитирам, „не отговаря на екологичните изисквания, европейските норми и българското законодателство“.

Пет дни по-късно Административния съд – Стара Загора спря предварителното изпълнение на заповедта на местната екоинспекция. Определението беше обжалвано пред Върховния административен съд.

Като напомнят, че дружеството е част от критичната инфраструктура на страната и е в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност, върховните съдии са записали в мотивите си, че предварителното спиране дейността на „Брикел“ би довело до спад на нивото на язовир „Розов кладенец“, който пък е обявен за защитена зона от министъра на околната среда и водите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече