Корабът „Рожен“ все още не е отплавал от украинското пристанище Черноморск

0

Корабът „Рожен“ на параходство Български морски флот все още не е отплавал от украинското пристанище Черноморск.

В момента каналът се почиства от мини и по-големи потънали обекти. 11-те души от екипажа, от които петима са българи, а останалите – украинци, са добре. Предстои попълването на екипажа до 18 души с още български моряци и смяна на част от останалите, тъй като контрактите им изтичат.

Капитан Александър Калчев, изпълнителен директор на параходството,  посочи, че корабът „Рожен“ ще се отправи към Турция, където ще му бъде извършена инспекция, след което ще отплава по курса си за Великобритания.

„Би трябвало корабите от първия конвой да излязат в рамките на… днес се надяваме, корабът е натоварен с 13 хиляди тона царевица и си има направление, но съгласно подписаното споразумение между ООН, Русия, Украйна и Турция, подминавайки паралела на Сулина да се отправи в посока Босфора, Истанбул, където да му бъде извършена инспекция от организационния щаб, който се намира в Турция. Само допълнителната премия за военен риск, която сме плащали към застрахователите, възлиза над 5 милиона до настоящия момент“.

Повече подробности чуйте от разговора на Даниела Стойнова с капитан Александър Калчев, изпълнителен директор на параходството:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече