Над 170 дрогирани водачи са заловени от началото на годината, само за последните дни са 24

0

Над 170 са заловените от началото на годината до момента водачи на МПС, шофирали след употреба на наркотици. Други 60-70 са отказали да им бъде направена такава проверка.

Това съобщи пред БНР комисар Тенчо Тенев, началник на Пътна полиция към СДВР. По думите му това е твърде висока цифра.

Полицейската операция в София от последните дни показва фрапиращи резултати, коментира Тенев в предаването „Преди всички“.

„Имаме над 24 човека, заловени след употреба на наркотици и още толкова отказващи проверка за наркотици, над 22 човека с алкохол, които управляват и около 20 отказващи проверка за алкохол. Младото поколение на възраст от 18 до 35-40 години масово употребяват алкохол и наркотици.“

Комисар Тенчо Тенев съветва да се вдигне от 1 на 3 години срокът, в който едно лице е лишено от право да управлява МПС след отнемане на книжката.

Той даде пример с Георги Семерджиев, причинил смъртта на две млади жени, който в периода 2011-2012 година е залавян 6 пъти да управлява без книжка и му е налагана парична санкция.

Тенев настоява още „тези, които отказват да бъдат изпробвани, също да бъдат подвеждани под съдебна отговорност, защото така избягват строгостта на закона“ и се санкционират само административно.

Според Владимир Тодоров, председател на УС на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, мерките трябва да бъдат още по-крайни.

Той предлага при задържане на водач с алкохол или наркотици или принудително да се спира автомобилът, или при рецидивисти той направо да се конфискува, независимост чия собственост е.

„Досега сме срещали обструкции по тези предложения. Като че ли се дава тежест на защита на правата на нарушителите, а не на правата на жертвите.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече