ГЕРБ-СДС върна на президента втория проучвателен мандат за съставяне на правителство

0

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание на втората по големина парламентарна група ГЕРБ-СДС.

Очаквано мандатът бе върнат.

„ПГ на ГЕРБ-СДС няма да упражни даденото от Конституцията на Република България право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото НС и няма да посочва кандидат за министър-председател, който да получи проучвателния мандат. Това е решението на парламентарната група“, заяви нейната председателка Десислава Атанасова.

Румен Радев заяви, че уважава решението на ГЕРБ, но припомни на парламентарно представените партии, независимо дали са в опозиция, че носят отговорност за изхода от задълбочаващата се криза, прераснала в политическа:

„И инфлацията, и социалната, здравната криза – всички те влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия от отговорните институции“.

Сега в рамките на 7 дни държавният глава трябва да избере коя от останалите пет парламентарни групи ще получи третата и последна възможност да формира нов кабинет. 

Преди да вземе това решение Румен Радев насрочва за утре нов кръг консултации с всички парламентарно представени партии, за да чуе какво предлагат за изход от политическата криза и какви са нагласите им за коалиция.

По информация на „Хоризонт“ третият мандат ще бъде връчен в понеделник.

След срещата на четири очи с президента Атанасова заяви, че са обсъдени предизвикателствата в следващите няколко дни:

„Утре предстоят консултации. Говорихме и за спешните законодателни решения, които предполагам, че в утрешната среща ще продължим да обсъждаме“.

„Няма промяна в нашата позиция – считаме, че доверието към 47-ото НС е изчерпано, ясно е, че правителството падна с вот на недоверие. Не може да се намери формула за подкрепа в рамките на 47-ия парламент“, каза още Атанасова, потвърждавайки позицията на ГЕРБ-СДС в подкрепа на предсрочни парламентарни избори.

От ГЕРБ-СДС също като президента смятат, че е най-добре предсрочният вот да бъде в началото на октомври.

ГЕРБ-СДС държат малкото време, което има според тях настоящият парламент, да бъде използвано за приемане на важни закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече