Засега: Машинният вот остава

0

Парламентът и тази седмица няма да гласува връщането на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване. Законопроектът беше вкаран в дневния ред на Народното събрание за сряда от ГЕРБ. Работното време на депутатите обаче се изчерпа заради докладите по комисии за дейността на омбудсмана Диана Ковачева и така точката остана за следващите дни (изпълнени с изслушвания, други важни гласувания и контрол на МС в оставка – б.р).

Мнозинството два пъти пробва да удължи пленарния ден, но не успя да пробие. ИТН гласуваха „въздържали се“ и предложенията не минаха. Двама от БСП гласуваха „против“, като се предполага, че единият от тях е Крум Зарков, както стори той и миналата седмица. 

Има два законопроекта за премахване на изцяло машинното гласуване и връщане на хартиените бюлетини – на БСП и на ГЕРБ. В дневния ред по предложение на ГЕРБ влезе офертата на БСП по правилото за правото на опозицията да вкара свои точки в депутатската адженда всяка първа сряда от месеца. 

Това е вторият опит за вкарване на законопроекта за хартиените бюлетини в програмата на Народното събрание. Предишният опит беше миналата седмица, когато предложението беше отхвърлено с един глас. Тогава депутатът от БСП Крум Зарков гласува против партията си, която предложи включването на законопроекта в дневния ред. Тогава ГЕРБ, ДПС и повечето депутати от БСП гласуваха за предложението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече