ПП и БСП се договориха да работят за ново правителство и 6-месечна програма

0

„Продължаваме промяната“ и БСП постигнаха съгласие да работят за съставяне на правителство и изготвяне на програма с политически приоритети и законодателна рамка за 6 месеца.

Това стана на първата среща от преговорния процес за формиране на управляваща коалиция и нов кабинет. Преди нея кандидатът за премиер Асен Василев изрази надежда, че ще съберат мнозинство от 121 народни представители, за да могат да се справят с всички кризи, пред които страната е изправена.

След срещата Василев заяви, че тя е била много конструктивна и че силно вярва, че ще съставят кабинет, който ще се опита да изведе страната от кризите.

„Постигнахме съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и в която да залегнат много ясни, конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случи отсега до края на годината като реформи и като необходими дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет.“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че са си дали сметка за слабостите дотук и ще бъде изготвена кратка програма, поне до края на годината.

„На тази среща отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е никак малко, особено за ситуацията, в която работихме – на множество кризи, които връхлетяха България.

Дадохме си ясно сметка и за слабостите, които проявихме. Една от тях беше, че не подготвихме още от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост и се разбрахме екипи от по трима, представени от нас, да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца.“

От ПП вече представиха 8 приоритета, около които бъдещият проектокабинет ще се обедини. Сред тях са борбата с корупцията, съдебната реформа, 22-те законодателни промени, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, и избор на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи.

Към тях БСП поиска да се допълнят социалните политики, здравеопазването, образованието и икономиката.

Имената на бъдещи министри са били оставени за втория кръг от разговори.

Разговори с „Има такъв народ“ са възможни единствено и само без Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Имаше и призиви дипломатите на Руската федерация и България да направят опит да постигнат консенсус, за да не се прекъсват дипломатическите отношения между двете страни.

Малко след 15 ч. започна консултацията на ПП с „Демократична България“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече