Законът за закриването на спецправосъдието може да бъде отразен негативно от ЕС

0

Евродепутатът Емил Радев заяви, че е възможно законът за закриването на специализираното правосъдие да бъде отразен негативно в европейския документ за върховенството на закона в частта за България. Очаква се докладът да бъде оповестен на 13 юли.

Емил Радев говори след провеждането на организираната от него конференция „Цифровата трансформация в правосъдието – европейски решения за утрешния ден“ в Европейския парламент, на която присъстваха и български магистрати:

„Да няма решение къде ще практикуват магистратите, които са с много висока специализация, да няма яснота какво ще стане с делата, със СРС, събрани по тези дела, да няма решение какво ще стане с 3-те млрд. запори и възбрани, които са наложили специализираният съд и специализираната прокуратура, защото може би там е разковничето и аз смятам, че ще има големи проблеми със запазването на тези възбрани и редица олигарси ще са много радостни от тези процеси. Ако това е опит да се разчисти специализираното правосъдие, ние почваме да се приравняваме със страни като Полша, които брутално разчистиха съдебната си система и за съжаление това може да има отражение и в доклада“.

Ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова определи закона като „връщане назад“:

„Не може с деструктивен подход да твърдиш, че постигаш конструктивен напредък. Напротив“.

Председателят на специализирания съд Мариета Райкова заяви, че вероятно някой се опитва да установи политически контрол върху него:

„Чрез политически, привидно добри действия, се търси контрол върху специализираното правосъдие“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече