Скопие ни скастри заради плакати „Македония е България“

0

Министерството на външните работи на Северна Македония осъжда остро вчерашните надписи „Македония е България“, които можеха да се видят в ръцете на част от депутатите по време на първа точка от заседанието в българския парламент, съобщава БГНЕС.

Скопие отбелязва, че изказване с такова съдържание е било направено и устно от трибуната на НС по време на същата сесия.

Подобни послания са в противоречие с европейските демократични ценности, както и с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, и не допринасят за защитата на принципите и духа на Договора, категорични са от македонското МВнР.

В съобщението се посочва, че РСМ очаква официалните представители на България да осъдят експлицитния говор на омраза и териториалните претенции към страната като крайно непремерен акт към съседна приятелска държава.

Министерството на външните работи на Северна Македония връчи съответната вербална нота с такова съдържание на българското Министерство на външните работи, се допълва в съобщението.

По време на вчерашното парламентарно заседание, на което депутатите приеха да бъде вдигнато българското вето върху преговорите на Северна Македония с ЕС, депутатите от „Възраждане“ и гости на балкона в залата вдигнаха въпросните плакати с надпис „Македония е България“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече